Příměstský tábor YMCA vyvrcholil ptačím happeningem

„Ptáci! Podívejte se, jaké potíže sužují náš svět! Poslouchejte mě: Vím o králi, který dokáže zodpovědět všechny otázky. Musíme se za ním vypravit a najít ho.“ A ptáci vzlétnou za dudkem a zaplní všechny kouty světa.

Kralupy nad Vltavou – Páteční odpoledne 10. července oživily prostor před radnicí děti v ptačích škraboškách se vzdušnými křídly, živá hudba, výtvarný ateliér a pozvaní i náhodně procházející účastníci divadelního happeningu Ptačí sněm.

Příprava na něj začala už o čtyři dny dříve, kdy se vždy dopoledne scházely na gymnáziu děti z příměstského divadelního tábora Ymky Kralupy. Každý den se setkávaly s postavou Dudka, který je postupně provedl prastarým perským příběhem zachyceným v knize Petra Síse Ptačí sněm.

Děti postupně objevovaly pohyby ptáků – líhnutí ptáčat z vajíček, ptačí rozcvičku, první pokusy o létání. V řízené imaginaci se každý z nich setkal s jedinečnou ptačí bytostí, která se později stala předobrazem jeho masky – škrabošky, kostýmu a ptačího charakteru. Mohly vyzkoušet, jaké je to hrát s maskou, osvojit si základní principy této disciplíny a vymyslet svoji etudu s tématem nějakého konfliktu z ptačího světa.

Diváci pátečního představení pak kromě zmíněných etud byli svědky toho, jak se hejno ptáků vydalo za dudkem, aby nalezlo posvátnou horu Kaf ukrývající ptačího krále, který zná odpovědi na všechny otázky a problémy světa. Let byl opravdu náročný – ptáci se vyhýbali vrcholkům hor, často letěli proti větru nebo byli smetáváni poryvy větru. Přesto se k letu přidaly i děti, které přišly pouze na páteční dílnu. Ne všichni ptáci doletěli. Jen ti nejvytrvalejší. „Ó horo Kaf! Hledáme Simorga, našeho krále. – Závěsy se roztáhly. Ptáci vlétli dovnitř. A uvidí krále Simorga. Uvidí, že oni jsou král Simorg a že král Simorg je každý z nich…“

Tábor i happening proběhl pod vedením Blanky a Honzy Vrzáčkových, za výtvarné spolupráce Evy Víškové a Lady Jirounkové, za hudební spolupráce Ivana a Kamily Tatarových a finanční podpory YMCA. Za pronájem prostor děkujeme Dvořákovu gymnáziu.

Od října se opět rozběhnou pravidelné schůzky dramatických kroužků Ymky, v těchto časech: děti 5-11 let čtvrtek odpoledne, starší děti 11+ pátek odpoledne. Vedou Honza nebo Blanka Vrzáčkovi. Další info a přihlášky na kralupy.ymca@gmail.com nebo na 732 155 487, www.facebook.com/ymcakralupy.

Kralupská YMCA také připravuje odpolední dílnu Všecky krásy slova, která obohatí letošní festival Seifertovy Kralupy. Více v zářijovém vydání Kralupského Zpravodaje.

 autor: Jan Vrzáček

IMG_3571 IMG_3575 IMG_3593 IMG_3561 IMG_3539

foto: YMCA Kralupy

Autor:admin