Stavba obchvatu Kralup by mohla začít včas, kraj se dohodl s Tuchoměřicemi

Praha – Kralupy nad Vltavou – Středočeský kraj dělá vše pro to, aby stavba tolik potřebného obchvatu města Kralupy nad Vltavou začala podle odsouhlaseného plánu. Přípravu první fáze stavby, koridoru silnice II/101 a II/240 mezi obcemi Tuchoměřice a Tursko, zkomplikovala obec Tuchoměřice, která uspěla u Krajského soudu v Praze s žalobou na zrušení záměru veřejně prospěšné stavby.

Rada Středočeského kraje na zasedání v pondělí 13. července schválila podání kasační stížnosti proti tomuto verdiktu. Zároveň proběhlo jednání s představiteli obce Tuchoměřice, které vyústilo v oboustranně přijatelnou dohodu.

„Pokud bychom neuspěli se zrušením soudního rozhodnutí, znamenalo by to citelnou ránu pro naše plány, ale především pro všechny motoristy, kteří po frekventované trase mezi rychlostí silnicí R7 a dálnicí D8 přes Kralupy jezdí, a samozřejmě také pro obyvatele Kralup a všech dalších obcí, kteří dnes trpí nadměrným provozem na stávajících komunikacích,“ poznamenal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD). „Zrušení Zásad územního rozhodnutí, jež se k této stavbě váží, a jejich nové vypracování a schválení by celou akci zpozdilo nejméně o dva roky, což by pro nás znamenalo mimo jiné i závažné komplikace při podávání žádosti o dotaci na stavbu od ministerstva dopravy,“ připomněl.

Souběžně s odvolacím aktem se kraj pokusil nalézt konsenzuální řešení s podavatelem stížnosti. Obec Tuchoměřice totiž svým podáním napadla nejen úsek napojení na R7, který leží přímo v jejím katastru, ale celou trasu nové silnice až k Tursku. „Představitelé obce Tuchoměřice na jednání uznali, že neměli v úmyslu shodit celý projekt výstavby první fáze obchvatu, ale jen zabránit výstavbě jedné větve napojení na silnici R7 ve svém katastru. Dohodli jsme se, že tedy v projektu zachováme jen druhou větev, která ústí u obce Středokluky, a oni na oplátku podpoří naši snahu o zrušení soudního rozhodnutí. Tuto dohodu ale ještě musí schválit zastupitelstvo obce,“ konstatoval hejtman.

Výstavba obchvatu Kralup, který propojí zmíněné dálniční tahy, je rozdělena do tří etap. Kromě úseku R7–Kralupy bude dobudován samotný obchvat města Kralupy a nato dojde k výstavbě propojení obchvatu s dálnicí D8. Celá nová trasa má měřit zhruba 18 kilometrů a měla by stát více než 4,5 miliardy korun.

autor: TZ Středočeského kraje

Autor:admin