Premiérový letní fotbalový kemp ve Veltrusech překvapil

Veltrusy – Fotbalová soustředění se postupem času stala nedílnou součástí letních měsíců ve většině fotbalových klubů. Letos se k těmto klubům premiérově přidal i fotbalový klub AFK Veltrusy, kde se pod trenérskými křídly Jiřího Veselého pokoušeli zdokonalit ve fotbalovém umění mladí fotbalisté ve věku od čtyř do třinácti let. Není to Veselého první trenérský počin.

Jakožto majitel trenérské B-licence UEFA a dalšího odpovídajícího vzdělání, které se k mládežnickému trénování úzce váže, pomáhá Ivanovi Krečunovi s trénováním veltruské přípravky. Trenérsky bude od léta působit v Odolena Vodě a pokouší se najít společnou řeč i s FK Neratovice-Byškovice, kde byl dosud trenérem U19, a chtěl by zde předávat svoje vědomosti z oblasti coerver coachingu.

Veltruské mládežnické soustředění pod jeho vedením se konalo na místním fotbalovém hřišti od 13. do 17. července a mělo formu příměstského tábora. Rodiče sem přivedli každé ráno svoje ratolesti a svěřili je do péče trenérům. Na hřišti jim byla zajištěna odpovídající strava, pitný režim i veškeré další zázemí, potřebné k jejich zdokonalování se ve fotbalu. „Na naše soustředění se přihlásilo třicet dětí z blízkého nebo i vzdálenějšího okolí. Byly tu také děti z Kralup nad Vltavou, Odolena Vody, od Slaného, z Kojetic nebo z Libiše. Účast byla vysoká, my jsme tím byli hodně překvapeni a velice nás mrzelo, že jsme museli ještě osmnácti dětem říci ne,“ usmívá se Veselý.

S Ivanem Krečunem si rozdělili mladé fotbalisty do dvou družstev. Těm starším hráčům ve věkovém rozmezí od osmi do třinácti let se věnoval Veselý a děti od čtyř do osmi let tvořily Krečunovu skupinku. Oba by ale takový počet fotbalistů jen obtížně zvládali naučit všemu, co bylo jejich záměrem, kdyby jim vydatně nepomohl neratovický dorostenec Václav Lorenc. Byl nápomocen především při předcvičování a také průběh celého soustředění dopodrobna zaznamenával. Těm z účastníků kempu, kteří se chtěli naučit, jak správně zastávat brankářský post, se věnoval trenér neratovické brankářské mládeže Denis Luksík.

Denní program nebyl ani pro trenéry ani pro jejich svěřence jednotvárný. Dopoledním programem byly dvě tréninkové jednotky, předělené ranní svačinou, a po obědě v blízké restauraci a po poledním odpočinku se mohlo pokračovat v trénincích, opět předělených svačinou. Veškeré tréninkové jednotky byly vedeny zábavnou formou. „Starší hráli třeba i nohejbal a mladší dovednostní soutěže,“ přibližuje situaci na soustředění Veselý. „Ke konci dne si kluci dávali zápasy dvojic, trojic a vše to vyvrcholilo turnajem trojic, které byly ve složení: věkem nejstarší, prostřední a nejmladší“, dodává kouč.

Všichni trenéři předávali svoje fotbalové znalosti a dovednosti začínajícím fotbalovým hvězdičkám s maximálním úsilím. „Učili jsme děti techniku míče a pak posilování těla bez činek a podobného náčiní nebo koordinaci pohybů. Vše jsme se snažili provádět s míčem. Spousta lidí vůbec neví, jak je třeba posilování těla pro děti důležité,“ připomíná hlavní trenér. Zajímavým zpestřením bylo pro všechny děti cvičení s odbornou cvičitelkou Lucií Veselou. Ani Ivan Krečun nezůstává se svými poznatky ze soustředění pozadu: „S těmi nejmenšími je to o poznání složitější. Šli jsme s nimi od základů, krok po kroku. Někdy bylo docela obtížné udržet jejich pozornost. Stejně je to ale paráda, když jsme viděli, jak ty děti ten fotbal baví a že o něj mají velký zájem.“

Hodně si oba trenéři pochvalovali nejen snahu dětí naučit se něco nového a jejich radost ze hry, ale za pochvalu stojí i jejich vzájemné chování v kolektivu. „Velice se nám líbilo, jak hezky se chovali ti starší k těm nejmenším,“ chválí Krečun. „Pomáhali tím nejen nám, ale především sami sobě dokazovali, že jsou dobrá parta. Bylo fajn vidět, jak třeba malým zavazují tkaničky nebo jak jim pomáhali, když jsme v tom nejteplejším dni upustili od odpolední části tréninku a šli jsme se projít do zdejšího parku.“

Celkově oba trenéři hodnotí premiérové soustředění pozitivně. „Chtěl bych touto cestou poděkovat nejen klubu AFK Veltusy za zázemí, které nám poskytl, kolegům trenérům za spolupráci, rodičům dětí, že nás velkou měrou podporovali, ale především dětem, že jsme tady společně vytvořili na pět dní bezva partu. Jak již jsem řekl, účast byla nad naše očekávání, děti byly velice spokojené a většina z nich už říká, že chce příští léto zase přijet,“ říká Veselý s tím, že již v závěru tohoto soustředění měl na mailu třináct přihlášek na léto 2016. „Budeme asi muset uspořádat dva turnusy po sobě, abychom splnili přání všech našich fotbalových kamarádů,“ spokojeně se usmívají oba trenéři.

autor: Jitka Švecová, Mělnický deník

foto: Jiří Veselý, Jitka Švecová

Autor:admin