Sirény budou 26. května znít z důvodu taktického cvičení

KRALUPY n. Vlt. – V úterý 26. května 2015 proběhne od 8 hodin v Areálu chemických výrob Kralupy nad Vltavou (ACHV) rozsáhlé taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému s operačním názvem „SYNTHOS SKLAD ČPAVKU 2015.“

Cílem cvičení je prověření funkčnosti a aktuálnosti vnějšího havarijního plánu pro zónu havarijního plánování ACHV Kralupy nad Vltavou a vnitřního havarijního a poplachového plánu ACHV. Dále pak prověření funkce varovacího a vyrozumívacího systému města, ovládaného z řídícího pracoviště tohoto systému u dozorčí služby Městské policie Kralupy nad Vltavou a záložního pracoviště u městského úřadu. Ověřena bude i dosažitelnost členů krizového štábu města a aktuálnost kontaktů na správu vodních a správu železničních cest. Jak z názvu cvičení vyplývá, prověřovat se bude činnost při úniku nebezpečné chemické látky – čpavku na území chemického podniku, ale i činnost při možném ohrožení nejbližší městské zástavby.

V rámci této akce bude cvičně spuštěna kolísavým tónem siréna v Lobečku – Gagarinově ulici včetně šesti bezdrátových hlásičů a dále sirény ve městě Veltrusy a obci Chvatěruby. Po odhoukání bude cvičně odvysílána relace pro obyvatelstvo, jak by se, při mimořádné události takovéhoto charakteru, měli lidé v místě úniku škodliviny zachovat.

Cvičení, do kterého budou kromě jednotek hasičských záchranných sborů, zdravotnické záchranné služby, Policie ČR a Městské policie Kralupy nad Vltavou zapojeny i krizové štáby vybraných okolních obcí, bude ukončeno cca v 10 hodin.  

autor: Jiří Mácha, MěÚ Kralupy nad Vltavou

Autor:admin