Obchvat Kralup dostal zelenou

KRALUPY / PRAHA – Tíživou dopravní situaci na Kralupsku a v severní části okresu Praha-západ pomůže vyřešit přeložka komunikace II/240. V úterý 12. května se na tom shodli hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a ministr dopravy Dan Ťok. „S panem ministrem jsme se dohodli, že výstavba přeložky komunikace je pro Středočeský kraj i pro Ministerstvo dopravy dále prioritou a chceme ji realizovat co nejdříve. O tomto záměru jsme již také informovali starosty dotčených obcí,“ uvedl hejtman Miloš Petera.

Plánování obchvatu, který měl být původně součástí silnice první třídy a mělo jej postavit Ředitelství silnic a dálnic ČR, je nyní opět na Středočeském kraji. Obchvat bude silnicí druhé třídy, jeho stavba i údržba bude tudíž spadat pod kraj. Plánovaný projekt bude součástí přeložky silnice II/240, která povede z Tuchoměřic u Prahy přes Úžice u Kralup nad Vltavou a propojí rychlostní chomutovskou silnici R7 s teplickou dálnicí D8.

„Pro stavbu obchvatu je již vydané územní rozhodnutí a příprava bude dále pokračovat. Zatím ale nejsou vykoupené pozemky. Důležité je, že jsme od pana ministra dostali příslib financování ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Jakmile dostaneme příslib financování stavby od Ministerstva dopravy písemně, zařadíme projekt přeložky II/240 do plánovaných investic Středočeského kraje,” doplnil hejtman Petera.

Stavba by měla začít nejpozději do čtyř let. Samotný obchvat Kralup bude stát zhruba jednu miliardu korun. Přeložka silnice bude dlouhá asi 20 kilometrů, vyjde přibližně na 4 miliardy korun a její výstavba potrvá asi tři roky.

TZ Středočeského kraje

Autor:admin