Otevřený dopis zastupitelům města a kralupské veřejnosti

KRALUPY n. Vlt. – Reaguji tímto na článek Ing. J. Kaňky „Je skutečně nutné bourat bývalý hotel Praha?“, uveřejněný v dubnovém čísle Kralupského Zpravodaje. Ing. Kaňka je zkušeným odborníkem (stavař, projektant), který má podíl na klíčových investičních akcích města (cyklistické stezky, lávka přes Vltavu, penzion pro důchodce). S jeho názorem na zbytečnou demolici bývalého hotelu Praha bezvýhradně souhlasím a určitě nejsem sám.

Kralupy_nad_Vltavou,_Palackého_náměstí,_hotel_Praha_(01)

Také jsem osobně „zapříčinil“ městské vlastnictví tohoto objektu, protože hotel mohl být nadále v soukromých rukou a nebylo co řešit. Koncem dubna 2004 jsem náhodně objevil „utajovanou dražbu“, urychleně svolal ZM, které mne 27. 4. pověřilo vydražit hotel s deklarovaným záměrem výstavby nové radnice. Dražba byla pro město úspěšná a určitě finančně výhodná – 9,5 mil. Kč. Radost byla vystřídána obdobím neustálých diskusí, sporů i osobních útoků. Celá problematika vyústila do místního referenda. Běžel čas, kdy se hromadily různé studie, plány a koncepce řešení centra města, stálo to mnoho milionů a dotace slibované v referendu žádné. Největším omylem při hledání využití objektu v centru města bylo muzeum ropy v objektu bývalého mlýna. Tento objekt jako jediný v centru byl městu přímo nabídnut ke koupi, u pivovaru a OD Máj byla cesta k získání velmi složitá. S objektem mlýna nakonec vše dobře dopadlo a 7. 3. 2012 ZM nejtěsnější většinou odsouhlasilo prodej části areálu mlýna pražské VŠCHT. Univerzitní technopark je dnes hotov a jsem rád, že jsem mohl svým hlasem přispět tomuto usnesení ZM.

[total-poll id=5295]

Architektonicky dobře dopadla i adaptace OD Máj na MěÚ započatá v roce 2012. Z původní stavby se využilo sice jen torzo, ale nový úřad s okolím se musí líbit každému. Radost kazí jen ta skutečnost, že adaptací a přístavbou k hotelu Praha mohl být nový MěÚ cca o 8 let dříve a odhadem o polovinu levnější. Chci připomenout, že ZM hospodaří s finančními prostředky všech spoluobčanů. Podle mého názoru bylo přinejmenším neetické schválit těsně před podzimními komunálními volbami (v říjnu 2014) urbanistické a dopravní řešení prostoru centra města, které definitivně počítá s demolicí budovy hotelu. Proti jsme byli pouze tři zastupitelé. Cituji z lednového Zpravodaje roku 2015 z článku Ing. Czechmanna: „Urbanistický návrh řešení náměstí je zpracován v souladu se studiemi arch. Picka a projekčního ateliéru CASUA, které byly zpracovány na řešení centra města.“ Mám před sebou Studii č. 2 celkového řešení centra města téhož architekta uveřejněnou v lednovém Zpravodaji v roce 2006. Myslím, že mám morální právo vás všechny požádat: Podívejte se na tuto studii, jak budova bývalého hotelu Praha s možnou přístavbou logicky zapadá do řešení centra města, jaké prostory by vznikly před kostelem – náměstí sv. Václava a za ním tzv. Pivovarské náměstí. Nejlépe vše uvidíte přímo na místě. Porovnejte si starší a novou studii. Také vás prosím, abyste se zeptali na názor co největšího počtu občanů na nutnost demolice tohoto objektu.

Budova bývalého hotelu by byla vhodná pro konečné umístění ZUŠ, DDM, muzea apod. Určitě všichni chceme z centra města i centrum kultury a vzdělávání. Stávající existenci tří pracovišť ZUŠ (Riegrova, ZŠ Třebízského a zasedací místnost bývalého MěÚ v hotelu Sport) beru jako dočasné provizorium. Výsledky komunálních voleb svěřily na čtyři roky rozhodování o městě do rukou současné samosprávy. K nadčasovému rozhodnutí o nutnosti demolice objektu v centru města by měla mít možnost se vyjádřit širší kralupská veřejnost.

Miliony z letošního rozpočtu určené na demolici v centru se dají použít na potřebnější investice. Děkuji za pochopení.

 autor: Mgr. Pavel Rynt, starosta Kralup v letech 1990-2006

Urbanisticko-architektkonická část v PDF ke stažení ZDE

Autor:admin