Nezabezpečené vodoměry nemusí vydržet silné mrazy

KRALUPY n. Vlt. – Nástup mrazivého počasí může přinášet zákazníkům Středočeských vodáren velké komplikace, pokud zapomenou na zabezpečení vodoměrů. Více než 2.400 korun musí uhradit zákazník za výměnu vodoměru v důsledku jeho poškození mrazem.

Nízká teplota pod bodem mrazu může způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či úplné zamrznutí. Za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečným zabezpečením proti zamrznutí, plně odpovídají jeho majitelé.

Zásadní opatření, které doporučujeme, je vždy řádně zateplit vodoměr a části vodovodní přípojky, které nejsou dostatečně hluboko uloženy v zemi. Pokud je vodoměr umístěn v objektu, je nutné především zkontrolovat, zda je uzavřeno sklepní okno a pokusit se udržet ve sklepních prostorech stálou teplotu nad nulou. Odhalené trubky vnitřních rozvodů doporučujeme obalit dekou nebo izolačním materiálem (nedoporučujeme skelnou vatu). Tam, kde by mohlo dojít k provlhnutí izolačního materiálu, je vhodné použít nenasákavý materiál – např. Mirelon.

Nachází-li se vodoměr mimo objekt ve vodoměrné šachtě, je vhodné nad něj na víko šachty umístit polystyrenovou desku, izolační vatu nebo plastový pytel naplněný drceným polystyrenem. Nesmí se používat materiály podléhající hnilobě.

Vhodné je rovněž provést tuto kontrolu u chat a chalup, kdy po prasknutí vodoměru může docházet k dlouhodobým únikům vody a vzniklá škoda je tak často mnohonásobkem částky za výměnu zamrzlého vodoměru.

V případě, že dojde k zamrznutí vodoměru, nedoporučuje se s ním manipulovat, rozehřívat či provádět pokusy s jeho zprovozněním. Nejrychlejším způsobem, jak zajistit dodávku vody do objektu, je zavolat na zákaznickou linku vodáren (840 121 121 – 24 hodin denně) a domluvit se na termínu výměny vodoměru.

Pokud dojde k zamrznutí vodovodní přípojky, nejdůležitější je přístup k potrubí přípojky. Je-li potrubí v zámrzné hloubce, doporučuje se nad ním roztopit dřevěné uhlí. Tím dojde k pozvolnému prohřátí zeminy a ke znovu zprovoznění přípojky. V případě, že k zamrznutí potrubí vodovodní přípojky dojde v nevytápěném objektu, musí se přípojka pozvolna rozmrazovat působením horkého vzduchu bez plamene (horkovzdušné pistole, přímotopy). Ale pozor, polyetylenové potrubí snese horký vzduch pouze do určitých teplot. Doporučujeme nejlépe oslovit odbornou firmu, která by měla znát vlastnosti polyetylénového potrubí, aby nedošlo k většímu poškození přípojky.

Další informace naleznete na internetové adrese www.svas.cz.

 AUTOR: Ing. Lenka Kozlová, tisková mluvčí, Středočeské vodárny, a. s

Autor:admin