Další kruhový objezd dostanou Kralupy k Vánocům

KRALUPY n. Vlt. – Přímo pod kralupským kopcem Hostibejk na značně frekventované křižovatce ulic Podřipská, Přemyslova a Dobrovského aktuálně probíhá stavba kruhového objezdu.

Zkušená stavební firma Vodohospodářské stavby s rekonstrukcí Podřipské ulice a budováním kruhového objezdu započala počátkem druhého říjnového týdne. Hotova je prozatím přibližně třetina naplánovaných prací.

Kamionová a těžká nákladní doprava obvykle projíždějící středem Kralup směrem k severozápadnímu okraji Prahy je v současnosti vedena objízdnou trasou kolem Velvar. Objízdná trasa pro osobní vozidla, dodávky a autobusy v délce přibližně 500 metrů je vedena ve tvaru nepravidelného písmena velké „U“ kolem kralupského pohřebního ústavu a dále sídlištěm Na Hůrce, kde se tato posléze napojuje hned na počátek Přemyslovy ulice ležící na trase krajské tranzitní silnice 101.

 Řidiči osobních aut a dodávek mířící buď do kralupské čtvrti Lobeč nebo směr Nelahozeves tam mohou zamířit průjezdem přes sídliště Na Cukrovaru nebo po velmi úzkém pruhu asfaltu přímo pod Hostibejkem kolem právě budovaného kruhového objezdu. Pod kopcem Hostibejk je však provoz řízen světelnými semafory, a to vždy pouze pro cestu jedním směrem.

 Současně s výstavbou kruhového přejezdu bylo bohužel nutno přistoupit i k nové zásadní rekonstrukci relativně krátké, avšak pro kralupskou tranzitní dopravu velmi důležité Podřipské ulice. Tato totiž krátce před posledními povodněmi již prošla zcela zásadní rekonstrukcí, avšak právě během velké vody v roce 2013 došlo k jejímu celkovému zatopení, jakož i podmáčení.

 Jak pak bylo následně zjištěno za pomoci GPR laserového georadaru, došlo zde bohužel skutečně k vytvoření pouhým okem nezjistitelných podpovrchových kaveren. Tyto by však dříve či později stejně znovu přispěly k náhlé potřebě havarijní rekonstrukce, a to zřejmě v důsledku velmi zásadní destrukce svrchní části v tomto úseku silně namáhané vozovky, a to pravděpodobně v tom skutečně nejméně vhodném čase.

Pokud vše půjde dobře, tak Kralupy dostanou od Středočeského kraje jako vánoční dárek první ze třech pro Kralupy již odsouhlasených kruhových objezdů ležících na trase krajské tranzitní silnice číslo 101, a to přímo v kralupském centru.

AUTOR: Martin Tlustý

FOTO: Martin Tlustý

Autor:admin